Tutaj powinien być opis

Wiemy co jemy! Jesienna surówka w klasie 2

W poprzednim tygodniu uczniowie klasy II przygotowywali zdrową surówkę. Wszyscy z niecierpliwością nie mogli się doczekać, kiedy  przystąpią do kulinarnych zajęć. Najpierw Pani przypomniała uczniom o przestrzeganiu bezpieczeństwa podczas pracy. Następnie wszyscy opowiedzieli o kolejnych czynnościach podczas przygotowywania surówki.

Dzieci rozpoczęły swoją pracę od umycia rąk oraz jabłek i marchewek. Następnie z pomocą nauczyciela obierały i tarły potrzebne produkty. Odpowiednio przygotowane jabłka i marchewki dzieci wymieszały w swoich miskach dodając kilka kropel cytryny.Po uporządkowaniu swoich miejsc pracy, umyciu rąk oraz przyborów, zadbały o estetyczny wygląd swoich stolików: rozłożyły na nich serwetki i sztućce, ustawiły talerzyki i miski z gotowymi surówkami.

Nareszcie mogła odbyć się degustacja surówki. Po minach dzieci można było wnioskować, że zrobiony przez nie posiłek bardzo im smakował. Dumne ze swoich wytworów, zapakowały do domu niezjedzoną część, aby poczęstować surówką swoich rodziców. Na koniec dostały  pochwałę za wzorową współpracę podczas zajęć.

Przyrządzenie surówki dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie uświadomiły sobie jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców!

 Surówka smakowała wyśmienicie!

A.Wądrzyk