Tutaj powinien być opis

Zimowe zapasy - kwaszenie kapusty u "Biedronek"

,, Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.

Szatkownica poszła w taniec ...To ci będzie szatkowanie!

Rach, ciach,ciach , obereczka- już kapusty pełna beczka.

W piątek 28.10.22 biedroneczki uczestniczyły w zajęciu kulinarnym-kiszona kapusta. Na początku dzieci zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw przyglądały się, jak wygląda szatkowanie. Następnie gotową kapustę wrzucały do przygotowanego w tym celu słoika i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapomniały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta wytworzy sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem pani. Następnie słój z kapustą został umieszczony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.

Zapraszam do galerii.